Nalazite se na: Naslovnica arrow Tehnologija arrow Pčelinjak u ožujku
Pčelinjak u ožujku Ispis E-mail
Administrator   
Subota, 10 Ožujak 2007

Teško je napisati nešto novo o radovima pčelara u ožujku. No ipak mislim da se iskusni pčelari mogu podjsetiti, a mladi pčelari nešto naučiti u prilozima ovakvog tipa.
Ožujak je vrlo važan period za pčelara i pčele. Ožujak ocjenjuje što smo radili prošle godine i kako smo uzimili pčele, odnosno utvrđujemo sa koliko zajednica počinjemo pčelariti u ovoj godini.
U posljednjih nekoliko godina mnogi pčelari mogli su samo konstatirati da je došlo do gubitaka pčelinjih zajednica u visokom postotku. Naravno, kriv je uvijek pčelar.
Varooza, nozemoza, stara matica, nedovoljno hrane, neadekvatna hrana, vlaga u košnici, miševi, kasna dopuna zimnice, uzimljene preslabe zajednice, sve to može biti neposredni uzrok gubitaka zajednica.
No u ožujku i narednim mjesecima imamo novu šansu da greške iz prošle godine ne ponovimo.
Ja pčelarim niz godina sa LR košnicom i u ovom mjesecu uvijek ponavljamiste radove na pčelinjaku, znajuči da pčele od nas traže da u ovom mjesecu minimalno uradimo sljedeće:

· izvršiti prvi proljetni pregled svih društava:
a) jačina pčelinjeg društva
b) količna hrane
c) zdravstveno stanje
d) kvalitet matice
e) količina legla i
f) kvalitet saća

· postupno odzimljavnje zajednica
· čišćenje podnica. ako to nismo uradili u veljači
· spajanje slabih zajednica
· liječenje bolesnih zajednica (američka gnjiloća, nozemoza)
· kontrola invadiranosti varoom
· poticajno prihranjivanje
· uređenje higijenskog pojilišta za pčele
· planiranje potreba mladih matica
· užičavanje okvira
· zaštita rezervnog saća od voskovog moljca

Prvi proljetni detaljni pregled zajednica je jedan od najvažnijih poslova pčelara u ovom mjesecu. Nakon ovog pregleda znamo stanje pčelinjh zajednica, te možemo planirati proizvodnju u ovoj godini, kao i daljnje radove na pčelinjaku.
Obavljamo ga kad temperatura zraka dostigne više od 15°C, a sunce grije naš pčelinjak i ne osjetimo vjetar na licu.
Da bi registrirali sve što smo utvrdili pregledom, obvezno nam je potrebna olovka i bilježnica – dnevnik ili karton svake košnice, jer već kod treće košnice zaboravimo što je sve bilo sa prvom (mlađima se to ne događa!), a podaci su nam dragocijeni za daljnji rad na pčelinjaku.
Vrlo važno je da smo taj dan dobrog rapoloženja i da nas ništa ne može naljutiti ili oneraspoložiti!
Jačinu pčelinje zajednice ocjenimo po broju zaposjednutih okvira pčelama. Računa se da pčelinja zajednica krajem ožujka treba imati isto toliko pčela kao prilikom uzimljavanja. Ako nam zajednica ima 2 -3 okvira zaposjednuta pčelama, treba je svkako spojiti s nekom jačom zajednicom, naravno ako je zdrava.
Jače zajednice morale bi imati 8 – 10 okvira zaposjednutih pčelama i oko 4 – 5 okvira legla. Ako zajednica ima 5 – 6 okvira pčela, poželjno joj je smanjiti prostor, jer još uvijek moramo čuvati temeperaturu u košnici.
Sve dok nema znatnijeg unosa nektara i peluda zalihe hrane u košnici su limitirajući faktor razvoja pčelinje zajednice. U košnici bi trebalo biti pčelama na raspolaganju oko 8 -10 kg hrane (zazimili smo je sa 15 -20 kg hrane), jer zajednica rapidno povećava potrošnju hrane.

Zdravlje zajednice je temelj uspješnog pčelarenja.
Pregledom utvrđujemo prisutnost bolesti u zajednici. Nozemozu lako uočavamo jer su okviri uprljani pčelinjim izmetom u većoj ili manjoj meri, a uz to pretpostavljam da svaki pčelar već ima nalaz na nozemozu iz uzoraka koje je poslao na analizu do kraja veljaće.
Pregledom legla (ne tražeći maticu) utvrđujemo kvalitetu matice i eventualnu prisutnost američke (ili europske) gnjiloće. Ako je leglo sa puno praznih stanica možemo posumnjati da je u košnici loša matica (stara matica) ili da je prisutna američka gnjiloća.
I nozemozu i američku gnjiloću riješavamo sukladno Naredbi o mjerama zaštite životinja od zaraznih bolesti i njihovom financiranju u 2004. godini (NN, br. 204/03).
Ako je u zajednici loša matica, društvo možemo spasiti samo spajanjem sa jačom zajednicom preko novinskog papira, prethodno uklonivši lošu maticu.
Dobra matica daje pravilno raspoređeno leglo, u srednjem dijelu okvira pokriveno leglo a prema periferiji sve mlađe leglo.
Prvi detaljni pregled koristimo i za zamjenu starog – crnog saća u košnici.
Ovisno o vremenskim prilikama u ožujku može biti unosa peluda i nektara sa lijeske, visibabe, jaglaca, ive, vrbe, johe, kajsije i drugog bilja. Poznato je da 40 dana nakon početka cvatnje kajsije cvate bagrem.
Da bi se zajednica brže razvijala obvezno primjenjujemo poticajno prihranjivanje, bez obzira na zalihe meda u košnici. Prihranjivanje je najprihvatljivije izvesti medno-šečernom pogačom, no nastupanjem toplijih dana (noćne teperature iznad 10°C) može se koristi sirup. Pogači ili sirupu učinkovito je dodati 5% svježeg pekarskog kvasca, vitaminske pripravke i jodne pripravke protiv nozemoze.
Razvoj legla povećava potrebu za hranom i vodom. Obveza nam je zadovoljiti potrebe pčela za vodom, te u tu svrhu moramo postaviti higijensko pojilo. Mišljenja sam da je najkvalitetnije koristiti staklenke veće zapremnine na čiji se ulaz stavlja tkanina i okreće prema dolje. U vodu stavljamo jodni pripravak, na primjer Nozepip, u količini 4 mililitra na litru vode.

Tijekom ožujka potrebno je dijagnosticirati invadiranost varoom kako bi znali da li trebamo izvršti suzbijanje varooze ili ne. Dijagnostiku možemo napravti kontrolnim tretiranjem 5% zajednica sa nekim od preparata koji suzbijaju varou više od 90%. Ako nakon kontrolnog tretiranje utvrdimo da je otpalo više od 20 varoa na kontrolonom podlošku, moramo tretirati sve zajednice.
Dijagnostiku možemo obaviti i pranjem 200 pčela u deterđentu, te ako utvrdimo na pčelama 5% varoa, moramo tretirati sve zajednice.
Ako dijagnostkom utvrdimo da je varoa prisutna u košnici ispod praga tolerancije, nema potrebe da se tretiraju zajednice.

Na temperaturama iznad 9°C počinje razvoj voskovog moljca, te u ovom mjesecu moramo zaštiti rezervno saće. Najprihvatljivija metoda je korištenje sumpora i to 50 grama na m3 prostora. Tretiranje ponovimo nakon 14 dana, a dalje se može tretirati svakih 4 tjedna. Prije korištenja prozračimo okvire sa saćem.
Za suzbijanje voskovog moljca možemo uspješno koristiti i octenu kiselinu (koncentracije 60 – 80%) u količini 2 litre na 1m3 prostora. Tretiranje ponoviti još najmanje 2 puta u razmacima od 14 dana. Umjesto octene kiseline možemo koristiti mravlju kiselinu (koncentracija 85 %) na isti način, uz dozu od 0,8 litara na 1m3 prostora.

Poželjno je da maticu u pčelinjoj zajednici zamjenimo mladom svake dvije godine. Da bi na vrijeme osigurali potreban broj selekcioniranih matica, ostvarujemo kontakte sa registriranim uzgajivačima matica i predbilježujemo naše potrebe za određeni termin.
Naravno, u ovom mjesecu nemamo samo posla na pčelinjaku, već imamo i u našoj radionici gdje smo posebno okupirani užičavanjem okvira i umetanjem satnih osnova.

Miroslav Kobra, dipl. ing. agr.
 
Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.