Nalazite se na: Naslovnica arrow Tehnologija arrow Pčelinjak u travnju
Pčelinjak u travnju Ispis E-mail
Administrator   
Subota, 10 Ožujak 2007

Travanj je mjesec u kojem vrijeme zatopli, ali ponekad i odstupa od ovog pravila, te može biti i vrlo promjenjljivo i neugodno vrijeme.
Pčele u travnju sve intenzivnije izlijeću iz košnica i ubrzano sakupljaju nektar i pelud johe, topole, marelice, šljive, višnje, trešnje, jabuke, kruške, masline, trave, maslačka, maline, ogrozda, uljane repicei druge pčelinje paše.
U ovom mjesecu je naročito značajan unos peluda, koji pčele troše u većoj količini zbog brzog razvoja zajednice.
Osnovni cilj svih radova na pčelinjaku u travnju je stvaranje jakih zajednica koje mogu iskoristiti glavnu pašu u svibnju.

Uz završavanje zaostalih poslova iz ožujka, u travnju nam sljede poslovi:
· osigurati dovoljnu količinu vode u higijenskom pojilištu
· detaljni pregled svih zajednica, nadzor zdravstvenog stanja
· saniranje društva sa trutušama
· praćenje razvoja društava, proširivanje košnice, sprečavanje rojenja
· zamjena nastavaka kod LR košnica
· dodavanje građevnjaka, biološka borba protiv varooze
· stimulativno prihranjivanje, naročito ako nema bar 200 – 300 g unosa dnevno
· izjednačavanje zajednica
· dodavanje satnih osnova
· skupljanje cvjetnog praha hvatačima, ako to želimo
· priprema za prvu selidbu
· odabiranje društava za uzgoj matica

Od ožujka pa do uzimljavanja, pčelama moramo osgurati vodu na higijenskom pojilištu, kao što sam to opisao u ožujku. Uz znatan unos nektar i peluda, kao i povećanu potrošnju hrane, čak i 2 – 3 puta veću nego u ožujku, pčele trebaju zdravu vodu.
Za vrijeme toplog i mirnog vremena moramo izvršiti detaljan pregled svih zajednica, posebno utvrđujući zdravstveno stanje zajednice, broj okvira sa pčelama i količinu legla. Pregledom legla utvrđujemo kvalietetu matice i eventualnu pojavu američke gnjloće.
Ako pregledom utvrdimo da zajednica ima samo trutovsko leglo, možemo biti sigurni da zajednica ima maticu trutušu. Moramo je pronaći i ukloniti, te dodati drugu maticu iz rezerve ili zajednicu pripojiti drugoj zajednici.
Eventualno bolesne zajednice od nozemoze ili američke gnjiloće obvezni smo lijećiti u skladu sa veterinarskim propisima.

Zbog očuvanja temperature legla u košnici važan je broj pčela u košnici, te pčelar o tome i u ovom mjesecu mora voditi brigu, a situaciji prilagoditi sužavanje ili proširivanje košnice. Ovisno o razvoju pčelinje zajednice, sredinom travnja vršimo proširenje košnice.
Proširiti košnicu treba kada je gornji nastavak (ako je zajednica uzimljena na dva nastavka) pun pčela i kada se na rubovima saća zabijeli vosak. Sada treba, kod LR košnica zamjeniti nastavke, tako da gornji zarotiramo i stavimo na podnicu, a donji stavimo na taj nastavak. Ako je zajednica bila uzimljena na jednom nastavku, na ovaj nastavak dodajemo još jedan nastavak.
Slabijim zajednicama u LR košnicama (4 okvira) sa malo legla, pomaknemo samo okvire u sredinu kako bi oslobodili prostor za razvoj društva. Blagovremenim proširivanjem prostora u košnici sprečavamo i nagon za rojenje.

Početkom ovog mjeseca možemo poćeti sa biotehničkim postupcima suzbijanja varooze.
Znamo da je trutovsko leglo atraktivnije od radiličkog za varoe, te je sada vrijeme da u košnicu stavimo okvir građevnjak i njime hvatamo varoe. Okvir građevnjak u tu svrhu postavljamo u sredinu legla, a ne na rub kao što se to nekad preporučivalo, kada je okvir građevnjak služio za proizvodnju voska. Nakon 2 – 3 tjedna od postavljanja okvira građevnjaka, vadimo ga i izrezujemo saće sa trutovskim leglom. Okvir građevnjak možemo koristiti sve do srpnja u svrhu suzbijanja varooze. Smatra se da ovaj biotehnički postupak može smanjiti broj varoa na polovinu.

Stimulativno prihranjivanje započeto u ožujku sada nastavljamo, posebno u periodu kad nema većeg unosa od 200 – 300 g nektara dnevno. Da bi se zajednice ubrzano razvijale potrebna je bogatija paša, a ako ona izostane zbog loših vremenskih prilika, zajednce moramo stimulativno prihranjivati pogačom ili sirupom.
Prihranu sada bez problema možemo izvršiti manjim količinama šećernog sirupa svaki ili svaki drugi dan, a isto tako i šećerno-mednom pogačom. Ja dajem prednost pogači jer ne moram na pčelinjaku biti prisutan svakodnevno, a pogača je stalno prisutna u košnici, te je pčele uzimaju kad nema paše.

Oko 20 dana prije glavne paše preporučljivo je izvršiti izjednačavanje pčelinjih zajednica. Od jačih zajednica oduzimamo 1 – 2 okvira sa zatvorenim leglom i dodajemo slabijim zajednicama, ili slabe zajednice spajamo sa jačima. Oduzimanjem okvira sa leglom jakim zajednicam ujedno spriječavamo pojavu rojevnog raspoloženja tih zajednica.

U ovom mjesecu najpovoljniji su uvjeti za izgradnju saća iz satnih osnova. Staro, previše crno saće, postepeno zamjenjujemo satnim osnovama. Svake godine moramo zamjeniti oko 25 % saća.
S obzirom na obilje peluda cvatućih voćki možemo prikupiti znatne količine peluda. U tu svrhu koristimo hvatač peluda koji stavljamo kod jačih zajednica. Uputno je hvatač koristiti samo dio dana, npr. samo do podne, ili praviti višednevne prekide, kao bi zajednica osigurala dovoljno peluda za svoje potrebe. Hvatač peluda stavljamo na košnicu bez rešetke za hvatanje peluda, a kad se pčele priviknu, nakon dva dana, stavljamo rešetku na hvatač. Nakon vađenja peluda iz ladice hvatača, moramo ga osušiti rasprostrtog u hladu ili u sušioniku na temeperaturi do 40 °C.

Krajem travnja u kontinentalnom dijelu zemlje imamo i prvu jaču pašu – uljanu repicu. Seleći pčelari će izvršti pripreme za prvu selidbu pčela na pašu uljane repice, koja je ujedno i razvojna paša za zajednice prije glavne paše u svibnju.

Travanj je posebno važan za profesionalne uzgajivače matica. To je vrijeme kada se odabiru najbolje zajednice za uzgoja matica, a na temelju vlastitog praćenja karakteristika svih svojih zajednica: prinosa meda, mirnoće pčela, rojidbenog nagona, brzine proljetnog razvoja i tolerantnosti na bolesti. Pored toga, određeni testovi i podaci testiranja mladih oplođenih matica na testnim stanicama u prethodnoj godini, kao i morfometrijske analize pčela, daju dovoljno podataka uzgajivaču da može izvršiti selekciju zajednica, te odabrati one koje će na buduće generacije prenijeti poboljšene odlike.

Miroslav Kobra, dipl. ing. agr
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.