Nalazite se na:
NAREDBA O ZAŠTITI ŽIVOTINJA U 2009. GODINI Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Ponedjeljak, 05 Siječanj 2009
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
4123
Na temelju članka 12. stavaka 1., 2. i 3 i članka 17. stavka 3. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, br. 41/07) ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi

NAREDBU
O MJERAMA ZAŠTITE ŽIVOTINJA OD ZARAZNIH I NAMETNIČKIH BOLESTI I NJIHOVOM FINANCIRANJU U 2009. GODINI

I. OPĆE ODREDBE
Zarazne i nametničke bolesti životinja koje se sprječavaju, otkrivaju i suzbijaju provođenjem mjera određenih ovom Naredbom su:
1. Arteritis konja
2. Bedrenica i šuštavac
3. Bjesnoća
4. Bolest plavog jezika
5. Bolesti pčela
6. Bolesti riba i školjkaša
7. Bruceloza
8. Genitalna kampilobakterioza
9. Goveđa spongiformna encefalopatija
10. Grebež ovaca (scrapie)
11. Ehinokokoza
12. Enzootska leukoza goveda
13. Infekciozna anemija kopitara
14. Influenca ptica
15. Klamidioza ptica
16. Klasična svinjska kuga
17. Kontrola zdravlja vimena
18. Listerioza
19. Leptospiroza
20. Newcastleska bolest
21. Paratuberkuloza
22. Q-groznica
23. Salmoneloze peradi
24. Salmoneloza konja, ovaca i koza
25. Salmoneloza u hrani za životinje
27. Trihomonijaza
28. Trihineloza
29. Tuberkuloza
30. Zarazni rinotraheitis goveda – zarazni pustularni vulvovaginitis
4. Bolesti pčela
1) Na pčelinjacima moraju biti provedene preventivne i dijagnostičke mjere za zaštitu zdravlja pčelinjih zajednica od sljedećih pčelinjih bolesti: američka gnjiloća, nozemoza, varooza, tropileloza i etinioza.
2) Uzgoj pčelinjih matica za prodaju dopušten je samo na pčelinjacima koji su pod stalnim veterinarsko-zdravstvenim nadzorom.
3) U promet mogu biti stavljene samo zdrave pčelinje matice i zdrave pčelinje zajednice odnosno one na kojima su provedene dijagnostičke i preventivne mjere i to:
4.1. Američka gnjiloća
1) U mjestima u kojima je tijekom 2008. godine utvrđena američka gnjiloća, tijekom ožujka ili travnja 2009. godine, ovlašteni veterinar mora klinički pregledati sve pčelinje zajednice u krugu polumjera 3 km od zaraženog pčelinjaka.
2) U slučaju sumnje na bolest, ovlašteni veterinar mora uzeti službeni uzorak saća s pčelinjim leglom i putem ovlaštene veterinarske organizacije poslati ga na laboratorijsku pretragu u ovlašteni dijagnostički laboratorij. Na pretragu mora biti dostavljen službeni uzorak pčelinjeg legla, zasebno uzet iz svake pojedine sumnjive pčelinje zajednice, i to komad saća s poklopljenim leglom, veličine 10x10 cm, na kojem su znaci bolesti dobro vidljivi, umotan u zrakopropusnu ambalažu.
3) Na pčelinjacima za uzgoj i prodaju matica, tijekom proljeća i jeseni moraju biti klinički pregledane sve pčelinje zajednice. Iz zajednica sumnjivih na bolest mora biti uzet službeni uzorak pčelinjeg legla i dostavljen na laboratorijsku pretragu putem ovlaštene veterinarske organizacije.
4.2. Nozemoza
Na svim pčelinjacima za uzgoj i prodaju matica, tijekom siječnja ili veljače iz svih pčelinjih zajednica ovlašteni veterinar mora uzeti službene uzorke zimskih gubitaka pčela, odnosno pčela, i dostaviti ih na laboratorijsku pretragu putem ovlaštenih veterinarskih organizacija.
4.3. Varooza
Na svim pčelinjacima, tijekom zime (studeni/prosinac/siječanj) i u sezoni, pčelar mora provesti dijagnostičko tretiranje protiv varooze. U pčelinjacima do 50 pčelinjih zajednica dijagnostičko tretiranje treba provesti na 5 pčelinjih zajednica, a u većim pčelinjacima na 10% pčelinjih zajednica.
4.4. Tropileloza
Na sve pčelinjake, na kojima se tijekom dijagnostičkog tretiranja protiv varooze posumnja na tropilelozu, mora biti pozvan ovlašteni veterinar koji mora pregledati podloške na uzročnika tropileloze.
4.5. Etinioza
Na sve pčelinjake, na kojima se tijekom dijagnostičkog tretiranja protiv varooze posumnja na etiniozu, mora biti pozvan ovlašteni veterinar koji mora obaviti klinički pregled pčelinjih zajednica na etiniozu.
 
« Prethodna
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.