Nalazite se na:
130 GODINA POSTOJANJA UDRUGE „PČELA“ OSIJEK Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Ponedjeljak, 09 Ožujak 2009
Image8. ožujka 2009. u Osijeku održana je Svečana skupština povodom obilježavanja 130 godina postojanja Pčelarske udruge „Pčela“.Svečanoj skupštini prisustvovali su; g. Damir Škrlec - predsjednik PU „Pčela“ Osijek, prof.dr.sc. Stjepan Sršan, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza g. Martin Kranjec, članica Poglavarstva Grada Osijeka zadužena za gospodarstvo gđa. Silvana Sabo, predstavnik Županijske komore HGK Osijek g. Ernest Nad, g. Zvonimir Pajnić iz Županijskog saveza pčelara OBŽ, članovi Udruge i drugi gosti. Pokrovitelj ove svečanosti je gradonačelnik grada Osijeka, gospodin Anto Đapić.

KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA 

Image 

Pčelarska udruga „Pčela“ Osijek, najstarija je udruga pčelara u Hrvatskoj i pripada kategoriji jedne od najstarijih u Europi. Pčelarsko društvo u Osijeku osnovano je 1879. godine, a najzaslužnija osoba za pokretanje modernog pčelarstva na našim prostorima je Osječanin i vizionar Bogdan Penjić. Svojim je radom, tijekom četrdeset godina, Pčelarsko društvo u Osijeku pozicionirao na mjesto najznačajnije pčelarske institucije, te radio na podizanju pčelarske i sveukupne kulturne razine hrvatskog naroda. Po uzoru na napredne pčelare u Europi, počele su se osnivati i podružnice; 1883. godine nastala je prva podružnica u Valpovu koja se uspješno razvijala, nedugo nakon toga osnovana je i 2. podružnica u Vinkovcima 1885. godine, a potom je uslijedilo i širenje po drugim gradovima na području cijele Hrvatske. Sve gore navedeno, potvrđuje priznanje koje je 1882. godine stiglo iz Bruxelles-a gdje je Društvo dobilo počasnu diplomu na međunarodnoj izložbi. „Pčela“ je tako postala središnje Pčelarsko društvo sve do nastanka Hrvatskog pčelarskog saveza 1939. Tako moramo spomenuti i da je 1881. godine Pčelarsko društvo u Osijeku pokrenulo stručni časopis „Hrvatska pčela“ koje je službeno glasilo hrvatskih pčelara i danas, a samim tim jedan od najstarijih svjetskih pčelarskih časopisa, uopće.

 

„Cilj nam je jačanje institucije i afirmacija mladih pčelara!“ 

Image 

Gospodin Damir Škrlec, predsjednik Pčelarske udruge „Pčela“ Osijek, otvorio je skupštinu  i pozdravio sve prisutne s par prigodnih riječi i u daljnjem izlaganju naglasio da Udruga svojom brojnošću i aktivnošću danas predstavlja značajan čimbenik pčelarskog pokreta u Hrvatskoj. U današnjem vremenu „Pčela“ radi na povećanju broja članova i jačanju institucije, također podržava svoje članove kroz edukaciju i pomaganje za davanje poticaja. Jedan od ciljeva je afirmacija mladih pčelara koje PU „Pčela“ podržava kroz zanimljive projekte i promidžbu, te ujedno obrazuje ljude o velikoj ekološkoj važnosti pčelarstva. 

 

Image 

Uslijedilo je izlaganje prof. dr. sc. Stjepana Sršana koji je prisutnima približio povijesnu ulogu Udruge u hrvatskom pčelarstvu i istaknuo da proteklih 130 godina PU kontinuirano radi na razvoju pčelarstva kroz okupljanje članova, edukaciju i zadrugarstvo.

 

133 GODINE PJESME 

Image 

Svečanost je uveličalo i pjevačko društvo „Lipa“ koje djeluje pod dirigentskom palicom profesorice Valerije Fischbach. Povijest djelovanja ovog pjevačkog društva seže u daleku 1876. godinu. Tu se skriva jedna mala povijesna poveznica između PU Osijek i PD „Lipa“. Naime, poveznica leži upravo u zajedničkom imenu osnivača. Do osnutka Osječkog pjevačkog društva došlo je na inicijativu Bogdana Penjića, ujedno i prvog predsjednika Društva. 

Uz osvrt na protekle tri, iznimno uspješne godine – „Lipa“ je osmi put za redom osvojila prvo mjesto i Zlatnu plaketu na državnom natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova, te dva ZLATA i jedno SREBRO  na velikim svjetskim natjecanjima.

 


„Čast mi je što je Osijek kolijevka pčelarstva!“ 

Image 


Izjavio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza g. Martin Kranjec, koji je u svojoj pozdravnoj riječi čestitao Udruzi na 130 godina postojanja i djelovanja. Osvrnuo se i na aktualnosti u pčelarstvu naglasivši da HPS uspješno djeluje u pozivnom smjeru i ne posustaje pred svim izazovima koji se nalaze na putu ka Europskoj Uniji jer Europa je gladna kvalitetnog meda koji mi proizvodimo. Trebamo dalje surađivati i biti koherentni unutar vlastite kuće, te slijediti primjer Bogdana Penjića koji nam je pokazao da i drugi imaju od nas štošta naučiti. 


Laureati: 


Diplome pčelarske udruge „Pčela“ Osijek uručio je predstavnik Hrvatske gospodarske komore g. Ernest Nad koje su primili:
1. Đuro Šinko
2. Slobodan Pazaver
3. Dario Marijanović
4. Osnovna škola Ernestinovo
5. Stanko Vouk
6. Mira Dolušić
7. Damir Škrlec
8. Osnovna škola Fran Krste Frankopana

„Osijek zaslužuje da ima sve aktivnosti vezane uz pčelarstvo jer povijesne vrednote se moraju oplemeniti!“ poručio je prisutnima g. Nad. 

Image 

 

Priznanje pčelarske udruge „Pčela“ Osijek koje je uručio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza  g. Martin Kranjec, dobili su:
1. Ivan Jaklić
2. Stjepan Krajček
3. Josip Lukač
4. Milivoj Kačar
5. Mario Marijanović
6. Stjepan Kolnhofer
7. Zvonko Sporiš
8. Županijski savez pčelara Osječko – baranjske županije
9. Drago Adam
10. Boško Marijanović
11. HGK, županijska komora Osijek
12. Poglavarstvo Grada Osijeka
13. Upravni odjel za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko – baranjske županije
14. Poljoprivredni fakultet u Osijeku 

Image

 

 

Izaslanica gradonačelnika Osijeka gđa. Silvana Sabo čestitala je svim laureatima koji su primili priznanja i uručila plakete „Bogdan Penjić“;
1. Zlatku Markoviću
2. Dušanu Biliću
3. Marku Vinkoviću
4. Slavku Horvatu
5. Hrvatskom pčelarskom savezu

Smatra da tako duga tradicija od 130 godina govori sama za sebe o ospješnosti Udruge. Također, pozdravlja sve promjene, aludirajući na prodaju meda na kućnom pragu i u ime Poglavarstva je izrazila zadovoljstvo sa suradnjom pčelara i Grada.
„Postoji velika poveznica između gospodarstva, znanosti i pčelarstva.“ – ustvrdila je Sabo. 

Image 

 

 

 

Mirjana Štajner iz Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“
„Kada bi ljudi bili kao pčele, društvo bi savršeno funkcioniralo!“ 

Image 


Gđi. Štajner su pčele velika ljubav iz djetinjstva jer se njezin tata bavio pčelarstvom i želi to prenijeti na djecu. Kaže da djeca vole vrcati, pogotovo kada mogu kušati med i to im predstavlja posebno zadovoljstvo. Djeca se, također, raduju i radu s proizvodima pčela; svake godine za Božić izrađuju svijeće od satne osnove i ukrase za bor, peku kolače - šape s medom, tako da cijela škola miriši po pčelinjim proizvodima, zatim, za Uskrs - oslikavaju pisanice s voskom. Ovi hvale vrijedni osnovnoškolci su osvojili Srebrnu žlicu na Danima meda prošle godine u Osijeku i nagradu na Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu kao i mnoga druga priznanja. 


 „Bila bi najsretnija da djeca usvoje tu tradiciju i da im to u životu koristi!“  - zaključila je gđa. Štajner.

 


Gospodin Zvonimir Pajnić iz Županijskog saveza pčelara OBŽ, na kraju je izjavio da nam ova kultura pčelarstva daje mogućnost da budemo i ostanemo ponosni! 

Image 

 

Image
130 godina "Pčele"
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.