Nalazite se na:
BRITANSKA VLADA ULOŽILA 4,3 MILIJUNA FUNTI ZA „ZDRAVE PČELE“ Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Srijeda, 11 Ožujak 2009
ImageBritanska vlada je pokrenula novi plan za zaštitu i poboljšanje zdravlja pčela, pod nazivom „Zdrave pčele“.
Cilj ovog 10 – godišnjeg plana je održati pčele na životu, pomažući pčelarima da se smanje rizici od bolesti i nametnika.

U posljednje dvije godine zabilježen je rekordan broj uginuća pčela. Prema podacima DEFRA-e (department of Environment, Food and Rural Affairs), samo u Engleskoj i Walesu stradalo je 10 – 15 % pčelinjih zajednica.

Hilary Benn, državni tajnik Ministarstva za zaštitu okoliša, poljoprivrede i ruralnog razvoja najavio je dodatnih 4,3 milijuna funti koji će se uložiti u istraživanje za poboljšanje zdravlja pčela. U prvoj fazi plana će se pokušati uspostaviti kontakt sa oko 20.000 pčelara amatera i potaknuti ih da se registriraju u BeeBase (britansku pčelarsku bazu podataka) tako da odmah mogu alarmirati National Bee Unit (NBU) -Državni pčelarski savez- o bolestima pčela.


„Pčele su najveće radnice među svim insektima. One donose hranu na naš stol, oprašuju biljke i koriste čovječanstvu.“ 

Image

„Moramo činiti sve kako bi zaštitili i očuvali zdravlje pčela. Ovaj plan će to sigurno omogućiti!“ izjavila je Jane Kennedy, Ministrica za zaštitu okoliša, poljoprivrede i ruralnog razvoja Velike Britanije.

Treba podsjetiti da pčele igraju važnu ulogu u poljoprivredi; od komercijalnih usjeva do oprašivanja u vrijednosti koja se procjenjuje na 100 do 200 milijuna funti godišnje.

S druge strane, pčele su osjetljive na različite bolesti i prijetnje iz okoliša, od kojih su neke uznapredovale u zadnjih 10 godina. Najveća prijetnja, kako u Velikoj Britaniji, tako i u drugim zemljama, je smrtonosna VAROA – parazit koji se razvija u košnici ostavljajući iza sebe mrtve pčele.

Ugledni profesor apikulture Francis Ratnieks sa Sveučilišta u Sussexu, nadovezao se na problem uginuća pčela i prokomentirao plan "Zdrave pčele": 

„Pozdravljam DEFRA-in plan za unaprijeđenje zdravlja pčela. No, bolji poljoprivredni plan i opsežnije inspekcije su samo dio rješenja. Inspekcija nije bitna za problem VAROE, jer je evidentno da VAROA već postoji u košnicama. Postavlja se pitanje, kako ćemo bez ISTRAŽIVANJA znati kako KONTROLIRATI parazite?
Stoga je najbitnije INVESTIRANJE u istraživanje koje je potrebno da bi se VAROA, kao najveći ubojica pčela, stavila pod kontrolu.“

Vlada Velike Britanije smatra da će se ovim planom unaprijediti pčelarstvo i da će suradnja s pčelarima uroditi plodom na način da se svi problemi efikasno riješe, paraziti istrijebe i u konačnici spriječi uginuće pčela.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.