Nalazite se na:
BAKTERIJE, BIOFILM I MED Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Petak, 03 Travanj 2009
ImageKronično inficirane rane su skupi izvor boli i patnje kod pacijenata. Prisustvo nebrojenih vrsta bakterija koje žive u međusobnoj kooperaciji visoko organiziranih biofilmova su bitan faktor nuspjeha liječenja upaljene rane. Biofilm služi za zaštitu bakterije od djelovanja antibiotika i štiti ju od prirodne ljudske imunosne reakcije na upalu.


BAKTERIJE, BIOFILM I MED: STUDIJA O DJELOVANJU MEDA NA PLANKTONIC BAKTERIJU I BIOFILM – KOJI JE OBLOŽEN KRONIČNOM BAKTERIJSKOM RANOM

Naziv je studije jedne Skandinavske skupine znanstvenika koji se bave istraživanjem antibakterijskih svojstava u medu.

Med je već tisućljećima korišten za zacjeljivanje rana, a komponente odgovorne za njegova antibakterijska svojstva su ovim istraživanjem sada i rasvjetljena.

Cilj ove studije je da se odrede učinci različitih koncentracija „Medihoney“ – meda koji se koristi u terapeutske svrhe i NORVEŠKOG ŠUMSKOG MEDA: 1) pravovremeno razvoju karakteristične kronične bakterijske rane 2) na formaciji biofilma 3) na istoj bakteriji koja je već ugrađena u biofilm.

Referentni sojevi MRSE, MRSA, ESBL Klebsiella pneumoniae i Pseudomonas aeruginosa-e su inkubirani razrijeđenim uzorcima meda u MICROTITER posudi 20 sati, a rast bakterija je utvrđen mjerenjem optičke gustoće svakih 10 minuta. Zabilježena je i krivulja rasta, oblikovanje biofilma i minimalna bakteriozna koncentracija uzorka.

Oba uzorka meda su pokazala velika antibakterijska svojstva koja djeluju na sve sojeve bakterija.

Skandinavski znanstvenici poručuju da ponovno uvođenje meda kao konvencionalnog tretmana za ublažavanje rana, bi i danas moglo imati svoju primjenu u individualnom pristupu liječenja bakterijskih rana, spriječiti pojavu invazivnih infekcija, istrijebiti kolonije bakterija i sačuvati postojeće zalihe antibiotika.

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.