Nalazite se na:
PROIZVODI HRVATSKOG SELA Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Nedjelja, 05 Travanj 2009
ImageDana 3., 4. i 5. travnja 2009. godine na jezeru Bundek u Zagrebu održava se 8. po redu sajam PROIZVODI HRVATSKOG SELA.
Pokrovitelji priredbe su Grad Zagreb i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja  sa  supokroviteljima: Koprivničko-križevačka županija, Varaždinska županija, Hrvatske šume, Bjelovarsko-bilogorska županija, Sisačko-moslavačka županija, Vukovarsko-srijemska županija, Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija i Brodsko-posavska županija. Sajam su pripomogle Karlovačka županija i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 
Image 


Zagrebački gradonačelnik g. Milan Bandić otvorio je sajam poručivši prisutnima:
”Bez obzira na krizu, ja sam optimist jer sam siguran da će svaki kvalitetan proizvod pronaći svoj put!” 
Image 

Svima je izrazio dobrodošlicu na sajamu i zahvalio se predstavnicima HRVATSKOG SELA te im zaželio puno uspjeha u radu. Naglasio je da se u ovim teškim vremenima moramo držati zajedno i biti potpora jedni drugima.

Gradonačelnik je inače poznat po svom posebnom šaljivom stilu u obraćanju medijima pa je u istom tonu odgovarao na moja pitanja: “Ja nemam problema sa plasmanom svog meda jer sam stvorio BRAND i prodajem ga 5 puta skuplje nego što vrijedi na tržištu, po 300 kn po kilogramu." Šalu na stranu,  pored toga g. Milan Bandić objasnio je da je prošle godine imao upola manje meda nego prijašnjih godina, a da će ove godine imati duplo više nego prije 3 godine. Inače, pčele su mu super i jedva čekaju da izađu na sunce.

Image 


Prema broju izlagača i ostvarenim rezultatima PROIZVODI HRVATSKOG SELA su najznačajniji seljački sajam u Hrvatskoj. Do sada je na sajmu izlagalo oko tisuću proizvođača, a posjetilo ga je više od 30 tisuća potrošača.

Image 


Ove godine na sajmu izlaže rekordnih 350 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske. Stoga je priredba preseljena s dosadašnje lokacije u Boćarskom domu na jezero Bundek.

Osmi sajam PROIZVODA HRVATSKOG SELA, pored tradicionalnih prodajnih izložbi hrane, pića, rukotvorina i suvenira nudi i posebno atraktivnu III. Izložbu pasmina domaćih životinja, Bambino kup tj. utrka mladih uzgajivača teladi te kušanje i ocjenjivanje izloženih proizvoda.

Sajam su obogatila tri okrugla stola: Mjere ruralnog razvitka u EU, Šuma-prijatelj sela i Dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.

Image 

Tijekom tri dana održavanja sajma nastupilo je više kulturno-umjetničkih društava i tamburaških sastava iz cijele Hrvatske.

Za sladokusce je priređeno i zanimljivo pripremanje tradicionalnih hrvatskih jela. 
Image
Gospodin Mato Idžojtić
 


MED I OSTALI PČELINJI PROIZVODI


Izložba meda i pčelinjih proizvoda je jedna od bogatijih na sajmu. Tu se mogu pronaći najviše zastupljene vrste meda kao što su livadni, bagremov, lipov i kestenov, ali isto tako i rijetke vrste kao što su otočki lavandin, kaduljin itd. Uz med se nudi i mnoštvo drugih pčelinjih proizvoda od propolisa do cvjetnog praha te maštovita pakiranja meda, primjerice sa saćem, sušenim voćem te proizvodi koje su još naše bake pripremale: paprenjaci, medica i dr.

Gospodin Volarić: "Kada imamo osobu koju volimo, poklonimo joj cvijet. A kada joj poklonimo med, poklonili smo joj 1 000 cvjetova!"


Ručno rađeni MEDENI LONČIĆI su prošle godine dobili 1. nagradu za najbolji SUVENIR od Turističkog saveza Hrvatske.

Image 


Iz Makarske su došle dvije simpatične gospođe- tvrtka APIHERBATICA, koje se bave pčelarstvom 17 godina, a u njihovoj obitelji je ovo tradicionalno zanimanje od 50-ih godina prošlog stoljeća.
Image 

Njihov med od bijelog vrijeska i kadulje pčele skupljaju na Biokovu.
Image 

Pripremile su 60 godina zaboravljene kolače koji ne sadrže jaja i prašak za peciva. Fil se radi od badema, meda, likera od koromača i prošeka. Mljac!DOMAĆI SIREVI


Prava poslastica za ljubitelje tradicijskih proizvoda su domaći sirevi. Najviše su traženi ovčji i kozji  te sirevi od miješanog mlijeka. Dobro su zastupljena sva proizvodna područja; od Dalmacije i Like do sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije. Sve više se nude sirevi u ulju i s različitim dodacima, a sve bolju kvalitetu sira prati i napredak u pakiranju proizvoda -  ambalaži.

Image 


DOMAĆI SUHOMESNATI PROIZVODI


Ovi proizvodi privlače veliku pažnju posjetitelja, a izlagači ovih suhomesnatih delikatesa redovito bilježe najveću prodaju. Od samog početka sajma najbogatija je ponuda slavonske kuhinje; Slavonskog domaćeg kulena i kulenove seke, slavonske kobasice, slavonske slanine te čvaraka. Jednaku pozornost posjetitelja privlači Drniški pršut, panceta te Samoborska salama.

Image 


EKO PROIZVODI

Broj ekoloških proizvođača hrane povećava se iz godine u godinu. Ponuda je raznovrsna: od soje, pšenice, ječma, ječmene kaše, brašna i pšeničnog mesa, zatim marmelada, džemova i meda od kupinovog vina, likera, rakija, ljekovitog bilja itd.
Image 
RUKOTVORINE I SUVENIRI

Uz hranu i piće na sajmu se mogu pronaći i rukotvorine iz kućne djelatnosti: Lepoglavska čipka, šlinga, zlatovez, domaće tkanje, štrikani stolnjaci, salveti, oslikane buče, domaći odjevni predmeti  i mnogi drugi autohtoni predmeti Hrvatske. Na početku zastupljeni sa samo nekoliko izlagača, danas ovi proizvodi zauzimaju gotovo petinu sajamske površine.
 Image 
 Image 
ULJE I OCAT

Maslinovo i bučino ulje spadaju među najatraktivnije proizvode na sajmu. Do sada su najviše bila zastupljena maslinova ulja iz sjeverne i srednje Dalmacije. Dok se sada sve više traži i bučino ulje koje nude male obiteljske uljane iz Međimurja, Zagorja i Podravine te proizvođači iz Slavonije. Od prirodnog octa ponuđeni su jabučni, vinski i ocat od meda.
 Image 
VINA, RAKIJE I LIKERI

Image 
Bogata ponuda vina, rakija i likera mami posjetitelje raznovrsnom ponudom i zanimljivim pakiranjima. Tu se mogu pronaći autohtoni moslavački Škrlet, Plešivički Portugizac, slavonska Graševina, dalmatinski Plavac i Babić, a od aromatiziranih vina Bermet. Sve je bogatija ponuda voćnih vina; kupinovo i jabučno koje većinom obožava ženska populacija. Među ponudom rakija najzastupljenije su šljivovica, tepka, viljamovka, travarica i loza. Dok su likeri pretežno na bazi voća.

Jeste li znali da je još u 16. stoljeću Šibenik bio poznatiji od Zadra po proizvodnji MARASKE?
Image
Gđa. Branka Radica
 Image 
Baza- bijelo vino ukomponirano sa 20 mirodija.
 Image 
OSTALI PREHRAMBENI PROIZVODI

Pod ovu skupinu spadaju mnogi vrijedni proizvodi koji možda zaslužuju i posebnu izložbu. To su različite vrste domaćeg beskvasnog kruha, domaći kolači, domaći pekmezi i džemovi, svježe voće i povrće. Svake godine se pojavi veliki broj inovativnih ali i reinterpretiranih tradicijskih proizvoda kao što su prženi bademi.


Image Image 

PROIZVODI HRVATSKOG SELA
povećali su zanimanja tržišta za seljačke proizvode, a proizvođače, posebice tradicijskih prerađevina, ohrabrili i potaknuli da povećaju proizvodnju i legaliziraju ponudu. Tako da su danas većina od njih uspješni tržišni proizvođači.Posebno je ohrabrujuće da su proizvođači prepoznali važnost ove priredbe i većina njih se vraća svake godine na sajam.Image 
Za kraj, nisam mogla odoljeti, a da ne isprobam kako je to kada Vam padne sjekira u med!
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.