Nalazite se na:
Flavonoid u propolisu kao moguća alternativa u borbi protiv raka Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Petak, 24 Travanj 2009
ImageŽenama oboljelim od karcinoma dojke se standardno, kao prevencija, propisuju lijekovi, primjerice INHIBITORI AROMATAZE (AROMATASE INHIBITING DRUGS) koji bi trebali spriječiti recidiv bolesti i smanjiti razinu estrogena, jer mnogi tumori dojke su klasificirani kao „estrogenski osjetljivi“, odnosno navedeni hormon im pomaže u rastu.

Ti medikamenti se propisuju na duže staze, u određenim slučajevima u SAD-u, i do 10 godina. No, postoji dugačak popis zastrašujućih nuspojava prilikom uzimanja navedenih lijekova kao što je osteoporoza, a na kraju oni prestanu djelovati. Nažalost, onkolozi ne kažu svojim pacijenticama da priroda proizvede i osigura visoko učinkovite sastojke koji također služe za prevenciju razvoja karcinoma i recidiva bolesti. Ovi spojevi, za razliku od sintetičkih lijekova, nisu toksični za organizam i mogu se neograničeno konzumirati.

Mnoga istraživanja su pokazala da je CHYRSIN (krisin) najučinkovitiji spoj u toj skupini alternativnih preparata. To je prirodni flavonoid koji se derivira iz biljke Passiflora incarnatae, te je pronađen u značajnoj mjeri u pčelinjem propolisu i polenu. Može ga se naći u manjim količinama i u pčelinjim košnicama, koji pored drugih flavonoida ima velika antibakterijska svojstva za pčelinju zajednicu.

Image
CHRYSIN
 

Passiflora incarnatae (passion flower) u narodu je znana kao krunica, kolokvijalnog nazivlja: čokot strasti, cvijet pet rana itd. U korijenu naziva (eng. passion) ne misli se doslovno na strast, već na Isusovu pasiju (muku) jer floralna struktura ove biljke podsjeća na Križ i razapetog Isusa. Cvjetovi također pričaju posebnu priču; latice i listići čaške predstavljaju Kristove učenike, osim Jude i Petra. Pet prašnika označava Isusove rane, sa stigmama, koje zbog svog oblika, predstavljaju raspelo, a cvjetni vjenčić simbolizira krunu od trnja.

Image
Passiflora incarnatea
 

 

 

Passiflore (kojih ima preko 400 vrsta)

Image
Passiflora quandrangularis
 

Image
Passiflora klara
 

su puzajuće dugoživuće biljke porijeklom iz Južne Amerike (Amazone), dok je prirodno stanište passiflora incarnatae jug SAD – a. Otkako je donesena u Europu u 17. st., kod nas raste u primorju, Istri, Dalmaciji i po otocima. Inače, uspjeva u šikarama, na neiskorištenom tlu, pored željezničke pruge, puteva i dr. što znači da ne traži puno brige. Može narasti i do 9 metara, a u našim klimatskim uvjetima dostiže duljinu od 4 metra. Ima velike solitarne cvjetove promjera 5 do 9 cm koji se sastoje od bijelog vijenca sa redovima grimiznih (plavih do ružičastih) latica. Cvjeta od lipnja do listopada. Plod je mesnat, veličine šljive, u početku zelenkaste boje koja prelazi u žuto – crvenu boju kada sazrije. Izlučuje jako ukusan i sladak sok, tako da privlači mnoge kukce i naravno pčele.

Image
Plod passiflore
 

Tijekom povijesti, najčešće se spominjalo njeno ljekovito djelovanje, pa se i dan danas primjenjuje u homeopatskoj medicini. Za liječenje se koristi cijeli nadzemni dio biljke za vrijeme cvatnje. Ubrana biljka se suši na prozračnom mjestu, u hladu. Kada je osušena, biljku treba usitniti i spremiti na suho i tamno mjesto. Plod je jestiv i koristi se, zajedno sa ostatkom biljke, u fitoterapiji. Obiluje ljekovitim sastojcima: eteričnim uljima, fenolnim kiselinama, kumarinima, harminima (harmalinski alkaloid), flavonoidima i heterozidima koji djeluju sinergijski i daju biljci sedirajuća svojstva.

Krunica pomaže kod nesanice, živčanih poremećaja, anksioznosti, tjeskobe, prenapornog intelektualnog rada, te uspješno djeluje pri liječenju alkoholizma jer izvrsno smiruje. Zatim, regulira visoki krvni tlak izazvan psihogenim uzrocima, ublažava simptome PMS- a i probleme u menopauzi jer otklanja grčeve i spazam glatke muskulature. Za razliku od kemijskih preparata za spavanje koji izazivaju omamljenost, pasiflora izaziva san koji se ne razlikuje od prirodnog. I što je najbitnije, ne uzrokuje ovisnost! Kao prirodni sedativ ima širu primjenu u liječenju raznih psihosomatskih stanja otklanjajući niz mogućih komplikacija poput gastrointestinalnih smetnji i lupanja srca kod stresa. Otklanja sve vrste bolova i poboljšava cirkulaciju. Eksterno se još koristi kao topli oblog – korijenje se može direktno staviti na ranu i upaljena mjesta.

Najvažniji aktivni sastojci passiflora incarnatae su ipak flavonoidi i alkaloidi.

U studiji na University of Minnesota, objavljenoj još 1993., CHRYSIN i drugi flavonoidi su uspoređeni sa AI (aromataza inhibitors) lijekovima koji su korišteni u liječenju „hormonski osjetljivih“ malignih tumora. Krisin usporava aktivnost aromataze što sprječava konverziju testosterona u druge neželjene hormone kao što je estrogen i dihidrotestosteron (DHT). Ovim ispitivanjem se ispostavilo da je ovaj prirodni flavon koji maksimizira korist od prohormona, najefektivniji od svih korištenih flavonoida i da može parirati po učinkovitosti drugim sintetskim medikamentima. Mnogim drugim studijama, objavljenim 2006. u Journal of Agricultural and Food Chemistry  je zaključeno isto – da je chrysin prirodno najučinkovitiji aromatazni inhibitor.


Osim toga CHRYSIN ima dodatne dobrobiti koje AI lijekovi nemaju. On je moćan antioksidans koji posjeduje vitaminsku funkciju u organizmu i učinkovito djeluje protiv upalnih procesa inhibirajući put COX 2 (ciklooksigenaze). Ciklooksigenaza (engl. Cyclooxygenase ili COX) je enzim koji je odgovoran za formiranje važnih bioloških mediatora zvanih prostanoidi, u koje spadaju, između ostalih, prostaglandin, prostaciklin i tromboksan. Farmakološka inhibicija COX-a može dovesti do olakšanja simptoma upale i bola, te je ovo jedan od osnovnih principa djelovanja grupe nesteroidnih antiupalnih lijekova (ibuprofen, ketoprofen, aspirin i drugi). Ovaj enzim još zovu i prostaglandin sintetaza pošto je odgovorna za njegovu sintezu. Postoje dva oblika ciklooksigenaze: konstitutivna COX-1 i inducibilna COX -2. Ciklooksigenaza je glavno mjesto djelovanja nesteroidnih antireumatika koji blokiraju njihovo djelovanje. Terapijski učinak nesteroidnih antireumatika se postiže prvenstveno djelovanjem na COX-2.

Image
Molekula ciklooksigenaze
 

Tako da su se za sposobnost KRISINA zainteresirale i svjetske farmakološke kompanije koje provode daljnja ispitivanja.

Preporuča se svim pripadnicama ženskog roda da uvedu ovaj flavonoid i propolis u svakodnevnu prehranu kao prevenciju karcinoma, a pogotovo onim ženama koje su ušle u menopauzu i uvidjele prve znakove „estrogenske aktivnosti“.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.