Nalazite se na:
AFRIKANIZIRANA PČELA UBOJICA OPET NAPADA Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Četvrtak, 30 Travanj 2009
ImageU Lucerne Valleyu (Kalifornija) dvoje je ljudi hospitalizirano zbog nekoliko stotina uboda Afrikanizirane kolonije pčela. Doktori su izjavili da su žrtve u velikim bolovima, ali će se u potpunosti oporaviti.Napad se dogodio u subotu 19. travnja gdje su urgirali i vatrogasci okruga San Bernardino, koji nisu mogli vjerovati ubodima ovih agresivnih pčela.

Afrikanizirane pčele, koje su se vrlo brzo proširile kontinentom i imaju veliku sposobnost prilagodbe, izgradile su svoju košnicu pored druge domicilne pčelinje košnice u Lucerne Valleyu i odmah se nametnule.

Stacy Tonybee, kao iskusna pčelarka objasnila je da pčele vrlo vjerojatno napadaju zato što se osjećaju ugoroženima, pa brane svoj teritorij.

Pogledajte snimku NAPADA PČELE UBOJICE:

http://abclocal.go.com/kabc/story?section=news/local/inland_empire&id=6769505

 

 

Afrikanizirana pčela, poznata i kao pčela ubojica, vrsta je pčele podrijetlom iz Tanzanije, koja se u drugoj polovici 20. stoljeća raširila Sjevernom i Južnom Amerikom.


Prilikom uboda afrikanizirana pčela ispušta 30% manje otrova od medonosne pčele, međutim, daleko je agresivnija i brani svoje područje i na najmanju provokaciju. Zbog toga je u tisku nazvana zvučnim i sada već poznatijim nazivom "pčela ubojica". Ona se, u usporedbi sa europskom vrstom pčela, odlučuje na ubod i do 3 puta brže, a eventualnog neprijatelja prati na mnogo veću udaljenost od svog "rođaka" iz Europe. Tako su primjerice, poljoprivrednici u Keniji koji su imali problema s krdima slonova koji su im uništavali usjeve, počeli koristiti ratoborne afričke pčele za obranu svojih polja, tako da pčele tjeraju slonove i po nekoliko kilometara.

 

Image
Afrikanizirana medonosna pčela, izvor: wikipedia
 

 


Afrikanizirana pčela nastala je 1957. godine, u sklopu projekta sparivanja europske pčele i afričke medonosne pčele. Jedna od prvih životinja koju su europski doseljenici prenijeli u Afriku bila je europska medonosna pčela, Apis mellifera. Brazilska je vlada 1956. godine, da bi stvorila novu vrstu pčele otpornu na vlažnu i tropsku klimu, uvezla 46 matica iz Pretorije (Južnoafrička Republika) i jednu maticu iz Tabora (Tanzanija) te ih smjestila u košnice u Rio Claru. Projekt je vodio genetičar Warwick Estevam Kerr.

Image
Matica europske pčele okružena afrikaniziranim pčelama, izvor: wikipedia
 


Godine 1957. 26 rojeva s afričkim maticama bježi iz košnice te su kroz narednih tridesetak godina, križanjem s europskim pčelama, sve pčele u Južnoj i Sjevernoj Americi postale "afrikanizirane". Kako javnost nije na vrijeme obaviještena o načinu i navikama života novonastale pčele u odnosu na dotadašnju vrstu, dolazi i do tragičnih slučajeva sa smrtnim posljedicama.


 Velika agresivnost i obrana svog područja kod takve nastale vrste traži i drugačiji pristup. Američki pčelari su naučili da trebaju nositi potpuno bijela odijela te pri radu s takvim zajednicama upotrebljavati mnogo više dima. Razmak između dviju košnica treba biti minimalno dva metra, a još je bolje ukoliko se između njih nalazi neko drvo ili grm.


Napadi ovih agresivki nisu rijetkost u Sjevernoj i Južnoj Americi.


Tako je roj afričkih pčela ubojica prošle godine nasmrt izbo umirovljenog policijskog inspektora, a njegovu suprugu teško ozlijedio. Napad tih opasnih insekata dogodio se u gradu Puriu u blizini Panama Citya. Incident je počeo kada je policajac zatresao stablo na kojem je bio roj pčela koje su potom njega i njegovu ženu ubole više tisuća puta.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.