Nalazite se na:
FOSIL PČELE Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Četvrtak, 30 Travanj 2009
ImageMelittosphex burmensis, koji je bio zatočen u jantaru poslijednjih sto milijuna godina,  najstariji je fosil pčele ikada pronađen.


Fotografija ovog drevnog minijaturnog insekta koji je stvorio enormni BUZZ, obišla je Svijet u posljednje tri godine!

Image
Fosil pčele, izvor: NATIONAL GEOGRAPHIC

 


Ponovno je aktualizirana ova tematika, stoga - PONOVIMO GRADIVO!

 

Melittosphex burmensis, koji je bio zatočen u jantaru poslijednjih sto milijuna godina,  najstariji je fosil pčele ikada pronađen.

Ovaj sićušni, drevni primjerak kukca živio je u sjevernom Myamaru (Burma) u Jugoistočnoj Aziji. To je oko 35 do 45 milijuna godina stariji primjerak od dosada pronađenih i poznatih znanosti.

Dijeli neke sličnosti sa današnjim modernim rođacima, ali je i najrazličitiji od bilo koje poznate pčele.


„Najstariji fosil pčele koji imamo je u biti fauna koja nalikuje modernoj grupi pčela koje možete i danas pronaći u prirodi.“ rekao je Bryan Danforth, izvanredni profesor entomologije na Cornell University in Ithaca, New York.

Danforth i njegov kolega George Poinar sa Oregon State University in Corvallis objavili su svoje izvješće u časopisu Science.


Danforth nadalje objašnjava: „Najzanimljivije kod ovih fosila je to što se oni ne mogu pripisati niti jednoj modernoj grupaciji koja bi nam pala na pamet, niti jednoj porodici pčela koje postoje.“

U biti, ovaj majušan insekt, koji je dugačak 2,99 milimetra, ima karakteristike i pčele i ose  i može čak biti poveznica između ova dva kukca.


„Ovaj fosil bi nam mogao pomoći razjasniti kada su se ose, koje su uglavnom samo mesojedi, pretvorile u pčele koje mogu oprašivati biljke i obnašati potpuno drugačiju biološku funkciju.“ izjavio je Poinar.


No, ovo otkriće je polučilo i jedno razočaranje: Pčela (fosil) je muškog roda! 

Samo pčele (ženskog roda) mogu skupljati pelud, tako da ovaj fosil možda neće koristiti znanstvenicima da dođu do spoznaja kako su točno njihovi drevni preci oprašivali biljke. 

Ali činjenica da su preci najbitnijeg suvremenog polinatora postojali u to doba, može pomoći nauci da se objasni rapidna ekspanzija florne raznolikosti u razdoblju rane do srednje Krede (KREDA je trajala u periodu prije 145,5 do 65,5 milijuna godina).

 

 

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.