Nalazite se na:
OTROVANO POLA MILIJUNA PČELA KOD TROGIRA Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Srijeda, 06 Svibanj 2009
ImagePrizor koji je u subotu 2. svibnja Slaven Dodig zatekao na svom pčelinjaku u Vinišću, pored Trogira, bio je u najmanju ruku šokantan. Naime, više od pola milijuna pčela je otrovano!

Pčele su uginule nakon što je netko ostavio bijelu praškastu supstancu na ulazu u košnice. Zaprepašteni Slaven je cijeli slučaj prijavio krimpoliciji, a otrov je predan na vještačenje u Zagreb. Pretpostavlja se da je ubojiti otrov prašak krumpirove zlatice, kako se neslužbeno doznaje. Ovim bezočnim činom vlasnik je oštećen za 20 tisuća kuna (oko 200 eura po košnici) jer mu je nepoznati trovač osiromašio pčelinji fond za 11 od ukupno 70 košnica.

Image
Ubojiti bijeli prah

„Sumnjam na četvoricu pčelara s područja Marine i Vinišća, čija sam imena i dao inspektorima mjerodavne policijske postaje. Na njima je da dalje istraže tko je ubio pčele.“ objašnjava Dodig i napominje kako su njegove košnice udaljene više od minimalnih 500 metara od susjednih pčelinjaka te da nema nikakve zakonske zapreke da ih drži na tom mjestu.

Image
Pčelinjak Slavena Dodiga, FOTO: Davor Vuković

Počinitelji se, navodno, nikako ne mogu pomiriti s tim da u Vinišće dolaze i pčelari iz drugih krajeva, premda za to nema nikakvih ograničenja jer pčelari općenito sele svoje košnice. Razlog za sumnju su i njihove priče da će zbog dolaska pčelara koji uzurpiraju njihov teritorij istupiti iz tamošnje udruge tvrdeći kako tuđe pčele svraćaju na „njihov lonac“.

„To ne treba niti komentirati jer svima bi trebalo biti poznato da kada medi, medi za sve, a kada ne medi, nema za nikoga.“ 

kazao je Slaven Dodig, inače rodom iz Dugog Rata koji je dugogodišnji član trogirske udruge pčelara i kao prijavljeni obrtnik posjeduje sve valjane dozvole za pčelarenje, a s vlasnikom zemljišta u Vinišću Marinom Pažaninom potpisao je ugovor o najmu tako da je već četiri godine stacioniran na tom terenu.

Osim toga, u obitelji ovog mladog pčelara, medarstvo je tradicija koja traje dugih 40 godina i nikada se ništa slično nije dogodilo.

Dok je policija obavljala očevid, u Vinišće je došao i Davor Vuković, predsjednik Udruge pčelara Trogira: „Osuđujem ovo trovanje pčela kao pčelar i kao čovjek!
Ovo je prvi puta da se tako nešto dogodilo i oni koji su otrovali pčele, trebaju odgovarati za to.“
izjavio je Vuković i potvrdio da Slaven Dodig ima sve dozvole kao i sva pripadajuća prava po Pravilniku o držanju pčela i katastru pčelinje paše.

„Ne mogu dokučiti razlog njihovog jala osim da je riječ o čistoj zlobi i netrepeljivosti prema drugom.“ očajan je Slaven koji napominje da mu je jasno kako nitko ne voli konkurenciju, ali ovakav postupak je nerazuman i treba kazniti počinitelje.

Pogotovo kada smo svjedoci pomora pčelinjih zajednica u cijelom Svijetu, a pčelari i znanstvenici se svim silama trude za opstanak ove vrste koja ima neizmjernu važnost u cjelokupnom eko–sustavu.

Jer gdje ima pčela ima i bioraznolikosti!

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.