Nalazite se na:
Božanska gljiva KOMBUŠA liječi više od 2. 000 godina Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Ponedjeljak, 11 Svibanj 2009
ImageLjudi su oduvijek tragali za eliksirom života koji će im produljiti vitalnost i mladost.
No, ljudi ne znaju da je traganje nepotrebno jer nam je priroda sve lijepo servirala ispred nosa.

U Kini znana pod imenom Ling – tche, KOMBUŠA se naziva još i Ganoderma japonicus Lloyd, Olinka, Mo–Gu, Fungojapon, Tschambucco, Volga spring, Kwassan, Pichia fermentas, Cembuya orientalis, Combuchu, Champignon de longue vie, Tea Kvass i mnogim drugim nazivima.

 

Prvi zapisi o čudotvornoj gljivi datiraju 220 godina prije Krista, za vrijeme dinastije Tsin u Kini. Smrtnost je bila smanjena u to vrijeme, za što se smatrala zaslužnom upravo ova ljekovita gljiva. Vjerovalo se kako se uz njezinu pomoć može postići besmrtnost i moć stvaranja čuda.

Kombuša tako ima dugu povijest obavijenu velom tajne.

Vrlo brzo je stigla i u Japan gdje je slavni korejski Kombu iscjelitelj liječio cara Inkyoa koji je bolovao od čira na želucu. Liječio ga je upravo božanskom Tsche, odnosno čajem koji se dobivao od gljive. Slavili su je i Japanski ratnici noseći u čuturicama u ratne pohode. Na taj način, putujući u čuturici, gljiva bi fermentirala i stvorila ljekoviti napitak koji od tog vremena nazivamo kombušom.

No, najzaslužniji za opstanak gljive stare 2. 000 godina su seljaci s obronka Urala u Rusiji koji su je proširili i na Europu za primjenu u najrazličitije svrhe. Kombuša tako u Europi ima čak 84 naziva. Francuzi je zovu Champion de long vie, odnosno -šampion dugog života. U Engleskoj nosi ime Red tea fungus–crveni čaj od gljiva, dok je Nijemci oslovljavaju imenom Wolgaquelle – izvor Volge.

O vrijednosti poznatog napitka skupljene su dragocjene informacije u Rusiji gdje ga zovu Kwassan–čaj kvasca. Začudo, na zapadnim obroncima Urala, usprkos visokom stupnju industrijalizacije nije zabilježen niti jedan slučaj karcinoma ili neke slične bolesti modernog vremena. Znanstvenici su primjetili još jednu stvar – radni moral i raspoloženje tih ljudi bili su znantno bolji nego zaposlenih u drugim regijama iako su radili u sličnim uvjetima za istu ili sličnu plaću. Radne norme su redovito premašivane, a odsustva s posla zbog bolesti gotovo da i nije bilo usprkos sklonosti stanovništva prema alkoholu i cigaretama. 


Kako izgleda?

Image

Kombuša izgleda poput želea, ustvari, to je simbiotička kolonija nekoliko bakterija i plijesni i ako joj omogućimo okolinu koja je odgovarajuća (čaj i med/šećer) ona će se raširiti na površini i postupno zadebljati. Čaj koji proizvodi kombuša pije na stotine tisuća ljudi diljem svijeta. Za njega kažu da je čudotvoran i produljuje život, okrepljuje, sprječava sve vrste raka, a u nekim područjima Mandžurije gdje se čaj pije svaki dan, nije zabilježen niti jedan slučaj ove opake bolesti.

Što sve liječi?

Kombuša zaustavlja infektivne proljeve, brzo pomaže kod konstipacije, poboljšava funkciju jetre, potiče i jača imunološki sustav, uklanja bore te vlaži kožu, smanjuje navale vrućine za vrijeme menopauze, blagotvorno utječe na PMS, pomaže kod artritisa, nervoznog želuca i čireva, kod bronhitisa, astme, snižava kolesterol i omekšava vene i arterije, jača bubrege, čisti žuč, smanjuje razinu glukoze i nagli pad šećera u krvi, pomaže u sagorijevanju masti i gubitku prekomjerne težine. Pokazala se uspješnom u liječenju mrene i drugih bolesti rožnice te pomaže u poboljšanju vida. Jača rad žlijezda i metabolizam. Preporučuje se za stres, nervozu i nesanicu. Djeluje na tjeme i ćelavost, tanku kosu, uklanja sijedu kosu. Pomaže kod Epstem – Barra, reumatizma, arteroskleroze, visokoga krvnog tlaka, hemoroida, glavobolja, vodenih kozica, herpesa, tromboze. Dokazano pomlađuje, ako se redovito pije kroz duže vrijeme. Sijeda kosa dobiva svoju prirodnu boju, a koža postaje mladenačka. Nadalje, ovaj napitak jača imunološki sustav, te služi da detoksikaciju organizma. Uspješno djeluje u borbi protiv celulita itd.
Općenito se učinak djelovanja gljive može opaziti nakon nekoliko tjedana uzimanja čaja jer poboljšava opće stanje organizma. Kombuša pretvara čaj i šećer u zdrav, hranjiv i detoksicirajući napitak. Ljudi ne bi trebali očekivati čuda, iako će se kod nekih čuda zaista i dogoditi.

Plemenita gljiva

Kada se kombuša stavi u svježe pripremljen čaj počinju procesi fermentacije i oksidacije. Plijesan reagira na složene šećere i proizvodi glukuroznu i mliječnu kiselinu, mnogo vitamina, aminokiselina i antibiotičkih supstanci. Smatra se da zahvaljujući glukuronskoj kiselini, vitaminima B kompleksa, vitaminu C i mliječnoj kiselini djeluje na pomlađivanje organizma. Istraživanja u Rusiji ustanovila su da napitak od kombuše sadrži prilično značajan broj antibiotičkih svojstava. Ovaj popularan napitak korisno djeluje na čitavo tijelo, a osobito su značajne promjene na staničnoj razini.


Zanimljivo je kako su ga pripremali nekada u Rusiji, a kako se danas spravlja.
Seljaci na Uralu su za njegovo dobivanje imali kamenu posudu u koju se nalije između tri i pet litara toplog crnog čaja koji se pomiješa sa 100 do 150 grama šećera na litru tekućine. U tako dobivenu smjesu stavlja se već pripremljen Toe Kwass, kao inicijator vrenja. Na tako pripremljenu podlogu, stavlja se kombuša. Posuda se zamota u lanenu krpu i stavi se na tamno, ali zračno mjesto. Nakon vrenja od 10 do 12 dana, krepko piće je gotovo.

Kombušu možete uzgajati i kod kuće, pridržavajući se uobičajenih uvjeta čistoće. Ona se štiti i sama jer njezin sastav (proizvodnja organskih kiselina i nizak udio alkohola) osigurava snažno antibiotsko djelovanje koje štiti ovu simbiotičku koloniju od neželjenih mikroorganizama.


Kako napraviti čaj od kombuše?

Kada nabavite gljivu, potrebno je pet litara destilirane ili prokuhane vode, sedam vrećica crnog indijskog čaja (ili nekog drugog, ali obavezno crnog čaja, nikako voćnog) i pola litre domaćeg meda. Zatim, dvije litre vode prokuhati i u to staviti 7 vrećica indijskog čaja. Poklopiti i ostaviti 15-30 minuta. Ohladiti do 20 stupnjeva (da bude mlako, na sobnoj temperaturi), procijediti i zatim u to umiješati pola litre meda i dodati ostatak od tri litre vode. Svu tekućinu (5 litara) staviti u staklenku s kombušom u kojoj se već nalazi nešto starog čaja. Povezati gazom kako biste ju zaštitili od prašine i mušica, te staviti u tamnu ali prozračnu prostoriju i ostaviti 7–14 dana da fermentira (preporuča se da odstoji 9 dana). Na kraju razdoblja fermentacije, imat ćete dvije gljive, ponekad i tri. Dobro operite ruke i pažljivo ih u tekućini razdvojite. Zatim, operite bebe gljive pod mlazom mlake vode, te svaku stavite u male čiste staklenke i pomiješajte s malo čaja od kombuche (može se dan–dva čuvati u hladnjaku do novog spremanja). Pripravak od kombuše procijediti, naliti u boce i začepiti, te držati u hladnjaku. Piti dva decilitra svako jutro i na večer ili samo jednom dnevno po dva decilitra.


NAPOMENA: Gljiva ne smije doći u dodir s metalnim predmetima. Tretirajte gljivu kao i svaki drugi prehrambeni proizvod!

Image

Kombuchu možete pronaći i u nekim trgovinama.

Je li kombuša zaista tako djelotvorna?

- Svi fermentirani proizvodi pospješuju razvoj zdravih bakterija u crijevima, kaže dr. Jim Blechman, liječnik opće prakse u Los Angelesu, koji i sam pije napitak.  – Osim toga, enzimi su katalizatori života koji su nam potrebni za sve probavne procese, kao i za razgradnju proteina i masnoća. Kada je probava loša, nisu dobre ni ostale tjelesne funkcije. Ustvari, blagotvorno djelovanje čaja poput povećane energije ili ljepše kože  može biti posljedica poboljšane probave. Kod normalne probave, kože lica je napeta, a što znači – s manje bora.

Ovaj napitak vječne mladosti je već 2. 000 godina nezaobilazan sastojak kućne ljekarne u zemljama Dalekog Istoka, a sada ga, nakon kratkog zaborava, ponovno otkrivaju Europljani i Amerikanci. Učinkovit je i kao sredstvo protiv raka što se vidi na primjeru bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana kada je 1983. obolio od karcinoma. Svi pokušaji da mu se umanje bolovi i tegobe uz pomoć kemoterapije pokazali su se neuspješnima. Situacija je bila posve neizvjesna, a tada se netko od znamenitih liječnika dosjetio terapije protiv raka koju je opisao slavni ruski književnik Aleksandar Solženjicin u autobiografskoj knjizi „Stanica za rak“. Budući da su liječnici dobili od autora najvažnije podatke o tajanstvenoj gljivi, nabavili su iz Japana nekoliko komada kombuše za pripravak čaja i počeli liječiti Reagana. Od tog se vremena o raku bivšeg američkog predsjednika prestalo govoriti.

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.