Nalazite se na:
Hrvatska pčela 1/2011 Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Srijeda, 22 Prosinac 2010

TEHNOLOGIJA PČELARENJA

 

 

Dizalica za LR košnice

 

Franjo Rendulić

Dugogodišnji rad s pčelama i testiranje vlastite snage do granica izdržljivosti, doveo je do razvoja dizalice za rad u kontejneru sa LR nastavcima standarnih dimenzija 415 mm × 520 mm × 250 mm i minimalnim razmakom između nastavaka od 20 mm, te sam napokon mogao odahnuti.

Dizalica je u cijelosti izrađena od inoksa, glomaznog izgleda ali moćna, te s lakoćom podiže 3 nastavka ili 100 kg na visinu od 1 800 mm. Prihvatna vilica je od plošnog inoksa 8 mm × 50 mm × 330 mm, prema naprijed ukošena te okretnog postolja od 490 mm, što čini ukupnu dužinu od 820 mm.

 

 

 

Tehnologija sakupljanja pčelinjeg otrova

 

Milan Kramer

U zadnje dvije godine u časopisu „Hrvatska pčela“, objavljeno je nekoliko tekstova o upotrebi pčelinjeg otrova. Svi autori spominjali su samo kako se i za što koristi pčelinji otrov, ali nitko se nije osvrnuo na temu kako doći do pčelinjeg otrova.

Članovi UP SiB “Radilica“ Osijek, na projektu „pčelinji otrov“ rade već sedam godina. Trebalo tri godine da dođu do tehnologije sakupljanja pčelinjeg otrova, odnosno izrade adekvatnog sustava pomoću kojeg se skuplja pčelinji otrov, a nije „poguban“ za pčele. Normalno da su si morali dati puno „truda“ dok nisu došli do sustava za sakupljanje otrova.

 

 

EKOLOŠKO PČELARSTVO

 

 

Ekološko pčelarstvo na sajmovima

 

Lovro Krnić

Nije me iznenadila, ali me je razveselila obavijest da će na sljedećem međunarodnom sajmu pčelarstva u Celju glavna tema biti ekološko pčelarstvo. Ovakvih tema u nešto manjem obimu bilo je i ranijih godina, no ovo je sada nešto posebno. Poznato nam je koliki je odaziv i posjećenost ovoga sajma, ne samo pčelara iz ove naše regije, već i iz cijele Europe. Ovako velika posjećenost daje mu još veći značaj jer se uz pčelarski sajam može pogledati i sajamska izložba cvijeća, zdrave hrane, ukrašavanja i još ponešto. Nas pčelare najviše interesira izložba pčelarske opreme, noviteti u pčelarstvu, a glavna su nam i najvažnija predavanja.

Za predavanja su najavljena čak četiri predavača - savjetnik za ekološku poljoprivredu u Sloveniji Mitja Zupančić, s temom Ekološko pčelarenje u Sloveniji, voditelj osposobljavanja ekoloških pčelara u Austriji Hans Rindberger, tema: Zašto ekološko pčelarstvo, predsjednik pčelarskog saveza Austrije Jozef Ulz, s temom: Kako uništiti varou u ekološkom pčelarstvu, savjetnik i predavač o kvaliteti pčelarstva u Švicarskoj Stefan Bogdanov.

 

 

 

 

Biolmiel prize 2010.

 

Dražen Lušić

Nagrada BIOLMIEL PRIZE već se treću godinu organizira s ciljem odavanja priznanja ekološkim proizvođačima koji proizvode med najviše kvalitete, kao podrška ekološkoj proizvodnji hrane, inspiriranom kriterijem jake društvene odgovornosti. Ovogodišnje III. izdanje BIOLMIEL PRIZE 2010, bilo je međunarodno natjecanje za najbolji med iz ekološke proizvodnje koje se održalo u talijanskom gradu Catanija na Siciliji od 5. do 8. prosinca 2010. To je bila odlična prilika za međusobne susrete najboljih ekoloških pčelara, promociju najkvalitetnijih eko-proizvoda te kvalitetnu raspravu vezanu za samoodrživu poljoprivrednu proizvodnju.

 

 

 

ZNANOST

 

 

Nozemoza – tip C

 

Ivana Tlak Gajger

Nozemoza - tip C je bolest odraslih pčela uzrokovana nametničkom gljivicom Nosema ceranae. Po prvi puta je u uzorcima europske medonosne pčele utvrđena 2005. u Španjolskoj. Do danas je bolest potvrđena i u mnogo drugih zemalja diljem svijeta gdje je dostupna uporaba metoda molekularne dijagnostike. Iz vrlo aktivnog znanstvenog rada i istraživanja N. ceranae proizašla su brojna pitanja vezana uz odsutnost kliničkih znakova u invadiranim pčelinjim zajednicama te dugi inkubacijski period koji zajedno predstavljaju drugačiji epizootiološki obrazac, a posljedično i različitiji patološko–histološki nalaz pčela invadiranih dosad poznatom N. apis. Kontinuirano ugibanje jako invadiranih pčela, posebice skupljačica, ima očiti negativni učinak na brojnost populacije, kao i smanjenu proizvodnost pčelinje zajednice. Unatoč velikom broju provedenih istraživanja, dosada nisu dokraja razjašnjene ni epizootiologija ni patogeneza nove bolesti, a posljedično tome nije moguće provoditi ni pravilne profilaktičke mjere, kao ni liječenje invadiranih pčelinjih zajednica.

 

 

 

APITERAPIJA

 

 

 

Zdravlje iz prirode

 

Gordana Hegić

Ponekad je potrebno malo mašte, nešto znanja i dobre volje da bi iz svima nama znanih i lako dostupnih sirovina napravili zdrave, prirodne i zanimljive proizvode. Ovim tekstom želim potaknuti sve kreativne pčelare da se u zimskim danima okušaju u izradi različitih proizvoda na bazi meda, voska, propolisa, peludnih zrnaca, ljekovitog bilja...

Nekoliko recepata koje navodim samo su mali dio svega onoga što možete napraviti u kućnoj radinosti.

Kantarion (lat. Hypericum perforatum L.) je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, razgranatu stabljiku. Karakterističnih je listova protkanih mnogobrojnim prozirnim točkicama (žlijezde napunjene eteričnim uljem) tako da izgledaju fino izbušeni pa otuda i ime biljci. Žuti cvjetovi od 5 latica (smješteni na vrhu stabljike) s donje strane imaju crne točkice. Imaju puno prašnika i jednu plodnicu. Trljanjem cvjetovi ispuštaju tamnocrveni sok. Biljka cvate čitavo ljeto, najviše u srpnju, a ljekoviti dijelovi nalaze se na gornjoj polovini biljke u cvatu. Za pripremu oni se suše na sjenovitim mjestima i kasnije koriste u ljekovitim pripravcima.

 

 

 

130 GODINA HRVATSKE PČELE

 

 

Bogdan Penjić - otac suvremenog pčelarstva u Hrvata

 

Ivana Berg-Divald

Bogdan Penjić, živio je u vremenu koje, povijesno gledajući, nije bilo jednostavno za Hrvatsku državu, i koje ga je za cijeli život odredilo kao velikog domoljuba, što je i vlastitim djelima pokazivao - bio je jedan od pionira razvoja civilnog društva i socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, a sve svoje znanje je posvetio upravo razvoju tog društva, smatrajući to jedinim ispravnim putem za bilo kakav daljnji napredak.

 

Naime, stanje hrvatskog gospodarstva u drugoj polovici 19. stoljeća je bilo izuzetno teško jer Mađari nisu dopuštali da se u Hrvatskoj razvija ništa što bi im moglo konkurirati. Tako da se jedino razvijala proizvodnja drveta, šećerane, pivovare i mlinovi. No, naporima Bogdana Penjića, 1879. situacija na gospodarskom planu se promijenila kada je na njegov prijedlog osnovana prva pčelarska udruga - Slavonsko pčelarsko društvo u Osijeku, a dvije godine kasnije i „Slavonska pčela“, list edukativnog sadržaja i svojevrsna abeceda suvremenog pčelarstva u Hrvata, čiji je urednik Penjić bio do svoje smrti - 1918. godine.

 

 

 

ZANIMLJIVOSTI

 

 

 

Kako Dubrovčani pčele goje

 

Šime Pavić

Hrvatska je u 19. stoljeće ušla, još uvijek, ne samo politički i teritorijalno podijeljena, već kulturno i gospodarski zaostala u odnosu na veći dio zapadnoeuropskih zemalja.

Snažnom razvoju hrvatskog nacionalnog preporoda sredinom stoljeća, umnogome je doprinio i početak izdavačke djelatnosti na hrvatskom jeziku. Veliku ulogu u tome, osobito u Dalmaciji, imao je časopis „Zora dalmatinska“, koji se počeo tiskati u Zadru 1844. Osim kulturnih i političkih tema, časopis donosi obilje članaka iz gospodarstva, posebno poljoprivrede i stočarstva. Tako je u broju 41, iz godine 1845. tiskan opširan članak autora Mihojla Sabljara: „Kako Dubrovčani pčele goje“. Članak je vrlo interesantan jer se u njemu može vrlo lijepo sagledati stupanj razvoja i organizacija uzgoja pčela i proizvodnje meda na dubrovačkom području.

 

 

REPORTAŽA

 

 

Održana ambrozijada u Hlebinama

 

Ivana Berg-Divald

Tradicionalna pčelarska manifestacija povodom svetkovine pčelarskog zaštitnika Sv. Ambrozija održana je 5. prosinca u Hlebinama.

- Počašćeni smo i sretni što se nacionalno svetište hrvatskih pčelara nalazi upravo u Hlebinama! – tim je riječima zamjenik gradonačelnika Koprivnice Dražen Pros otvorio manifestaciju i pohvalio pčelarsku udrugu „Lipa“ za trud i velike rezultate u promidžbi kako grada Koprivnice tako i pčelarstva, općenito.

 

 

 

MEDONOSNO BILJE

 

 

 

Upoznajte crnice (Odontites)

 

Matija Bučar

Žuta crnica (Odontites lutea), jednogodišnja, polunametnička biljka uspravne i većinom razgranate stabljike. Listovi su raspoređeni naizmjenično, nerazdijeljeni, linearni, dlakavi i tupog vrha. Cvjetovi su skupljeni u vršne grozdaste cvatove, okrenuti na jednu stranu. Vjenčić je žute boje, poput žumanjka. Prašnici vire iz vjenčića.

Stabljika se s listovima razvije prije ljetnih suša, pa na taj način prikupi dovoljno hranjivih tvari za sušni period u kojem traje cvjetanje.

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.